Společnost Alza.cz a. s. připravila ve spolupráci s Platební institucí Roger zajímavý finanční [...]
Obyvatelé České republiky považují potraviny tuzemského původu za kvalitnější a bezpečnější než potraviny z dovozu. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky zveřejnilo ministerstvo zemědělství. Dovoz potravin a zemědělských produktů do Česka přitom loni stoupl na rekord.
Téměř tři čtvrtiny dotazovaných uvedly, že považují zdravotní nezávadnost českých potravin za dobrou. U dovážených potravin si to myslí 43 procent. Za kvalitní označilo potraviny od domácích výrobců 71 procent lidí. U potravin z dovozu tak učinila třetina dotazovaných a nadpoloviční většina lidí kvalitu zahraničních potravin hodnotila negativně.
"Výsledky průzkumu jsou pro ministerstvo zemědělství důležité. Máme v rukou hmatatelné výsledky o tom, co si skutečně Češi myslí o potravinách v našich obchodech. Získali jsme podklad pro plánování strategií a kampaní ministerstva. V posledních letech žádný takto zaměřený materiál neexistoval," uvedl ministr zemědělství Petr Bendl.
Část dotazníku se zaměřila na zjišťování toho, jak lidé čtou údaje na obalech potravin. Pravidelně je sleduje necelá polovina obyvatel, dvě pětiny tak činí jen někdy, 16 procent jim pozornost nevěnuje. O původ potravin se zajímají především lidé s vyšším vzděláním a dobrou životní úrovní.
Výrobci potravin i obchodníci v poslední době mluví o rostoucím zájmu o původ potravin a příklonu části nakupujících k místním výrobkům. Také obchodní řetězce ve svých marketingových aktivitách kladou stále větší důraz na české potraviny a zároveň postupně zvyšují jejich nabídku, aby uspokojily rostoucí poptávku zákazníků.
Statistiky však tento trend nepotvrzují. Schodek agrárního zahraničního obchodu se loni meziročně prohloubil o 97 milionů korun na 34,7 miliardy Kč. Dovezeno bylo zemědělských produktů a potravin za rekordních 155,5 miliardy korun, což bylo o 15,5 miliardy více než předloni.
Podle mluvčí Potravinářské komory Dany Večeřové si rostoucí agrární dovozy a rostoucí poptávka po domácích potravinách nemusí odporovat. Roste totiž zejména dovoz surovin, jako jsou maso, ovoce a zelenina, nikoliv hotových výrobků.
"Pokud jde o ovoce a zeleninu, Potravinářská komora ČR dlouhodobě poukazuje na fakt, že zejména dovozy zeleniny do ČR jsou na enormně vysoké úrovni, protože se nám podařilo v ČR téměř zlikvidovat pěstování zeleniny, a to zejména pro pěstitele naprosto nemotivující dotační politikou, ale i orientací obchodních řetězců na dovoz levné zeliny z jiných zemí, a tedy postupné vytlačování českých producentů z trhu," podotkla Večeřová.
Zdroj: ČTK, Regal
Potřebujete poradit s EDI řešením pro vaši firmu?