Společnost Alza.cz a. s. připravila ve spolupráci s Platební institucí Roger zajímavý finanční [...]
Dozvědět se o rizikových potravinách by již neměl být takový problém. Obchodníci se domluvili s dozorovými orgány, že zvýší spolupráci, aby mohli například včas a věrohodně informovat zákazníky o případných problémech. Chtějí tím taky zabránit vzniku paniky mezi spotřebiteli, kvůli které přicházejí o tržby.
Na užší spolupráci, která by měla zákazníky chránit před nebezpečnými potravinami se dohodli: Svaz obchodu a cestovního ruchu, hlavní hygineik Michael Vít a ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta.
Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu jde především o to, informovat své zákazníky o skutečných, nikoliv pouze vykonstruovaných rizicích a přispět tak k osvětě a správné orientaci spotřebitelů.
Například poplašné informace ohledně epidemie nebezpečné střevní bakterie E.coli letos na jaře způsobily obrovský pokles zájmu spotřebitelů o zeleninu, kterou pak museli zemědělci likvidovat. Její cena výrazně klesla. Nakonec se přitom ukázalo, že zelenina původcem nákazy není.
Podobné případy by se v budoucnu již neměly opakovat. Spolupráce obchodníků a dozorových orgánů kromě výměny informací měla týkat také konzultací ohledně značení potravin nebo zavádění evropských směrnic.
Zdroj: ČT24
Potřebujete poradit s EDI řešením pro vaši firmu?